Kylskåpet

Hejsan och välkomna tillbaka till vår serie om uppfinningar som förändrat vårt liv och i denna del kollar vi en uppfinning som gjort det vardagliga liv klart väldigt mycket lättare och mindre arbetskrävande då det innan denna uppfinning fanns krävde ganska mycket arbete och bristen på denna gjorde att många människor var antagligen mycket lättare sjuka.

Kylskåpet

Kylskåpen kyler ner saker genom att dra fördel av hur substanser absorberar och lossar värme då deras tryckpunkter och faser av materia förändras, vanligtvis från gas till vätska och tillbaka till gas. Det är svårt att hitta en enda uppfinnare av kylskåpet eftersom konceptet var allmänt känt och gradvis förbättras under cirka 200år men vissa krediterar Oliver Evans design från 1805 som aldrig producerades och var en ångkompressionsenhet medan andra pekar på Carl Von Lindes design från 1876 son den faktiska föregångaren till det moderna kylskåpet i ditt kök och det finns dussintals uppfinnare inklusive Albert Einstein som fördjupat eller förbättrat kyldesignen under årtiondena.

Föregångaren till kylskåpet var isskåpet som fylldes med is från sjöar som lagrats under isolerande sågspån och sedan kördes ut till städerna av iskarlar med häst och vagn och affärsmannen Frederic Tudor var allmänt känd som is kungen med sina stora firma i USA som bland annat levererade is till Indien och Cuba på 1800 talet och i början på 1900 talet var skördad is fortfarande vanligt men stora industrier som bryggerier började använda ismaskiner, skördad is för industriell användning var sällsynt vid första världskriget och det var dock inte förrän utvecklingen av säkrare kylmedelskemikalier på 1920 talet som kylskåp för hemmabruk blev en norm och det första kylskåpet var av märket Frigidaire som kostade lika mycket som en T-Ford på den tiden och som behövde el för att fungera vilket inte var så vanlig i hemmen på den tiden.

Sverige

I Sverige experimenterade 2 unga teknologer med en metod som inte behövde el och KTH studenterna Baltzar von Platen och Carl Munters vidareutvecklade en teknik som fransmannen Ferdinand Carre redan 1859 hade tagit patent på och genom att tillföra vätgas för att göra det lättare för köld medlets övergång från vätska till gas lyckades dom bygga ett funktionellt kylskåp för hemmet och 1922 presenterade dom sitt absorptionskylskåp som examensarbete och det blev en framgång både för uppfinnarna och Electrolux som köpte rättigheterna 1925, genom att kylskåpet drevs med värme användes gas som fler hushåll hade tillgång till och denna typ av kylskåp dominerade marknaden i Europa ända till 1950 talet.

Möjligheten att hålla mat kylt under långa perioder och även under frakt när kylbilar utvecklats förändrade livsmedelsindustrin drastiskt och matvanorna hos människor runt om i världen då vi nu har lätt tillgång till färskt kött och mejeriprodukter även under dom varmaste sommarmånaderna och vi är inte längre beroende av skörd och levereras av naturlig is från sjöar som troligtvis aldrig kunde ha hållit takt med världens växande befolkning så vi kan med säkerhet säga att även denna uppfinning har förbättrat livet för oss människor.