Nyheter

Uppfinningar som förändrat vårt liv – Datorn

Några av alla uppfinningar som dom flesta av oss troligtvis använder varje dag mer eller mindre är troligtvis denna ganska nya uppfinning som vi i denna del kommer skriva lite mer om, så häng med på en tur in i datavärlden. Datorn En dator är en maskin som tar in information och beräknar den på något sätt och utmatar ny information, det finns ingen ensam uppfinnare av den moderna datorn även om tankarna från den brittiska matematikern Alan Turing anses vara ytterst inflytelserika inom datorområdet. Det fanns sällsynta anordningar som kanske kan betraktas som datorer under antika epoker men mekaniska datoranordningar fanns på först på 1800 talet innan dom elektriska datorerna uppfanns under det 1900 århundrandet. [caption id="attachment_56" align="aligncenter" width="855"]...

Läs mer

Uppfinningar som förändrat vårt liv – Glödlampan

Hej igen och välkomna tillbaka till vår serie om uppfinningar som förändrat vårt liv och denna gång tar vi en titt på en uppfinning som hjälpt till att lysa upp vår tillvaro till det bättre och troligtvis även lite säkrare. Glödlampan Om det finns en sak gemensamt med dom uppfinningar som vi delar med av oss i denna serie så är det så att ingen av dessa geniala uppfinningar kom som en blixt från klar himmel till en genial uppfinnare. Varje uppfinning är uppbyggd genom stegvisa förbättringar av tidigare konstruktioner och den person som vanligtvis är associerad med en uppfinning är den första personen som gjorde den kommersiellt genomförbar och så är även fallet med glödlampan. Om jag säger glödlampa...

Läs mer

Bilen

Dags för en fortsättning på vår serie om uppfinningar som förändrat vårt liv och i denna del tar vi en titt på en uppfinning som gjort människors liv mycket bekvämare dom senaste hundra åren och samtidigt har vi tyvärr blivit latare tack vare denna uppfinning tror jag. (mer…)

Läs mer

Ångmaskinen

Hej och välkomna tillbaka till vår serie om uppfinningar som förändrat vårt liv och när jag nu skriver denna serie slås jag av hur annorlunda människors liv såg ut förr och hur mycket som förändrats och förbättrats dom senaste 200, 100 och till med dom senaste 30 åren då det hela tiden kommer nya innovationer och jag blir både skrämd och nyfiken på hur människans liv kommer se ut om 50 år. (mer…)

Läs mer

Uppfinningar som förändrat vårt liv – Internet

Uppfinningar som förändrat vårt liv – Internet

  Hej och välkomna tillbaka till ännu en del av vår serie om uppfinningar som förändrat våra liv och i denna del tar vi en titt på en ganska ny uppfinning som radikalt förändrat våra liv dom senaste 30 åren. Internet Ett närverk av datorer som täcker hela planeten gör det möjligt för människor att få tillgång till nästan all information som finns någonstans i världen när som helst. Dess effekter på affärer, kommunikation, ekonomi, underhållning och till och med politik är djupgående. Internet kanske inte har förändrat världen lika mycket som plogen men det är förmodligen i nivå med ångmaskinen eller bilen. Historia DARPA (Defense Advanced Resarch Projects Agency), USA:s militär för forskning och utveckling skapade ARPANET i slutet...

Läs mer

Kylskåpet

Hejsan och välkomna tillbaka till vår serie om uppfinningar som förändrat vårt liv och i denna del kollar vi en uppfinning som gjort det vardagliga liv klart väldigt mycket lättare och mindre arbetskrävande då det innan denna uppfinning fanns krävde ganska mycket arbete och bristen på denna gjorde att många människor var antagligen mycket lättare sjuka. (mer…)

Läs mer

Tryckpressen

Vår serie om uppfinningar som förändrat vårt liv fortsätter denna gång med en uppfinning som förändrade människans sätt att sprida och få information och kunskap över jorden på ett radikalt sätt. (mer…)

Läs mer

Hjulet

Välkomna tillbaka till vår serie om uppfinningar som förändrat vårt liv och som titeln antyder kommer vi här ta en titt på några av alla dom uppfinningar som olika smarta människor lyckats klura ut genom tiderna och som idag anses som en självklarhet i vårt vardagliga liv och tanken på att dessa saker eller tekniker inte skulle finnas idag gör i alla fall mig ganska glad att jag lever på 2000 talet men om jag tittar på det från andra sidan skulle jag antagligen vara mer vältränad samt ha mer tid för nära och kära om många av dessa uppfinningar inte fanns. (mer…)

Läs mer