Fillers och Botox

Fillers och Botox

Filler är vad man inom plastikkirurgi kallar en substans som sprutas in under huden så att det fyller ut huden så att den sträcks och rynkorna försvinner. Rynkorn försvinner inte alltid helt men det kan även motverka rynkor.

Det man injicerar är hyaluronsyra som är icke-animalisk. Hyaluronsyra finns naturligt i huden och hjälper till att ge volym och fukt. Exempel på dessa fillers är Juvéderm och Restylane. Fillern Juvéderm innehåller ett koncentrat av hyaluronsyra, den används vanligen vid läppförstoring och mot rynkor. Varaktigheten är någonstans mellan nio och tolv månader, efter det måste man göra om behandlingen. Det som kallas Juvéderm Voluma ska dock hålla längre, ända upp till 18 månader. Ålder, vilket område man behandlat, hudens kvalité och hur mycket som injicerats in avgör i slutänden hur länge effekten sitter i. Vid behandling så sprutas gelén försiktigt in i huden och det tar runt 20 minuter och innehåller även bedövningsmedel.

Slätar ut rynkor

Fillers har olika molekylstorlek för att passa olika djup i huden. När du behandlas injiceras gelén varsamt in i din hud för att omedelbart återställa dess volym, släta ut ansiktsrynkor och veck samt återställa eller justera läpparnas utseende. Allergan heter det läkemedelsföretag som tillverkar Juvéderm och de är en av de största på marknaden när det gäller fillers. Restylane är namnet för en typ av filler med en speciell typ av formulering av en icke-animalisk hyaluronsyra och speciellt anpassad för kosmetiska injektioner i bland annat ansiktet. Oftast injiceras fillern under rynk-området för att släta ut åldringslinjer och näs-läppveck, bekymmersrynka, linjära rynkor i pannan med mera. Det kan även handla om andra typer av ojämnheter, som ofta är åldersrelaterade, omkring ögonen.

Fylliga läppar

Fylliga läppar

Fylliga läppar

När det kommer till att förstora läpparna är det dock Restylane som är mest vanligt för det. I Europa och Australien har Restylane varit populärt länge, i USA blev det godkänt 2005. Restylanes effekter håller i omkring sex månader men kan vara längre. Efter en behandling kan man bli svullen och få blåmärken, därför är återhämtningstiden tre dagar efter en injektion. Det finns behandlare som vill att kunden kommer tillbaka efter två veckor för att kolla om det behövs påfyllnad. Fillers med Restylane/Juvederm och Botox är båda injektionsbehandlingar men med olika syfte.  Botox behandlas linjer som orsakade av det man kallar muskulär hyperaktivitet. Fillers syfte är att behandla linjerna som orsakats av volymförlust. Om man behandlar de typerna av ålderstecken i ansiktet så kommer det ge ett föryngrat utseende som är både naturligt, balanserat och med ett förfinat resultat.

Botox

De flesta rynkor är orsakade av muskelsammandragningar men Botox får musklerna att slappna av och rynkorna slätas då ut. Botox fungerar så att det blockerar impulsen från nerv till ansiktsmusklerna som orsakar rynkor och linjer. Det gör att huden efter behandling blir mjukare och slätare. Effekten ser man redan första veckan efter en behandling. Effekten av Botox håller i mellan tre och sex månader och därefter måste behandlingen göras om upp till tre gånger per år för uppräthållen effekt. Dock sitter effekten i längre och längre för varje gång vilket gör att det successivt blir färre och färre behandlingar.