Nordiska uppfinningar och uppfinnare

Nordiska uppfinningar och uppfinnare

Johan Petter Johansson var en svensk uppfinnare som uppfann skiftnyckeln. Han föddes den 12 december år 1853 i Vårgårda kommun och avled 25 augusti år 1943. Idén till skiftnyckeln fick han när han arbetade som mekaniker och var tvungen att släpa med sig en massa verktyg i olika dimensioner. Det slutliga patentet på detta verktyg fick han år 1883. Detta geniala verktyg som man numera kan finna i så gott som varje hem blev självklart en stor framgång för Johan Petter Johansson och så även för Sverige och övriga världen. Norrmannen Johan Vaaler var den man som uppfann gemet. Han föddes 15 mars år 1866 i Norge och blev 43 år gammal innan han avled. Han arbetade som patentingenjör och chef på patentbyrån ”Alfred Jørgen bryn” i Kristiania, numera Oslo. Han blev känd i Norge efter andra världskriget för sin påstådda uppfinning av gemet, eller pappersklämman som den också kallades. Johan Vaaler finns med på listan som en av de främsta inom nyttiga uppfinningar.

Klassiska uppfinningar

En annan känd uppfinnare, Alfred Nobel, var utan tvekan världens största svenska uppfinnare. Han var Inte bara uppfinnare utan han var också en kemist. Han föddes år 1833 och avled år 1896. Han föddes i Stockholm men växte upp i S:t Petersburg där hans pappa hade fabriker som tillverkade minor för ryska armén. Även hans pappa var uppfinnare men blev inte alls lika känd som Alfred. År 1876 uppfann Alfred Nobel dynamiten som snabbt blev efterfrågad utav militären och industrierna. Och på den vägen fortsatte det med stora framgångar världen över ända fram till hans död år 1896. År 1958 uppfann Rune Elmqvist, i samarbete med Åke Senning, pacemakern. Rune Elmqvist levde mellan åren 1906 och 1996. Han utbildade sig till läkare och fick sin läkarlicens år 1939. Men hans stora intresse var medicinsk teknik och det var här han kom till att uppfinna pacemakern som blev ett stort genombrott inom sjukvården världen över.

pacemakern

Åke Senning var den första kirurgen som opererade i den inplanterbara pacemakern. En betydligt modernare uppfinnare gjordes av den kvinnliga uppfinnaren Aina Winfalk. Aina Winfalk föddes år1928 och drabbades av polio 1949. Efter att i många år gått omkring med käppar och fått sina axlar utslitna började tanken att kunna skapa någon annan form av gånghjälpmedel att ta fart. Ritningen på den färdiga rollatorn som Aina uppfann lämnades in 1978. Därefter tog det tre år innan produktionen var igång. Det blev en verklig succé och har hjälp, och hjälper fortfarande åtskilliga speciellt äldre människor. Rollatorn gör så att de kan ta sig fram bättre och lite säkrare på egen hand. Lars Magnus Ericsson var den som uppfann telefonen. År 1895 fick han patent på sin mikrotelefon. En mikrofon som var kombinerad med en hörtelefon. Det var denna uppfinning som gjorde honom berömd. Efter detta patent gick allt bara spikrakt framåt och blev till sist en produkt i varje hem som man inte tyckte man kunde vara utan längre. Men det tog ett tag innan gemeneman fick telefon i hemmet. Först var det bara det fina folket som hade möjlighet och råd till att skaffa sig telefon.