Plasmaljus i skönhetsvård

Plasmaljus i skönhetsvård

I alla tider har människor, och framförallt kvinnor, sökt efter metoder att bromsa hudens åldrande. Likväl som att finna sätt att ta bort ärr, hudrodnader, rynkor och liknande. Förr var det uteslutande olika krämer som användes men det övergick sedan till metoder som innefattade skalpell. Därefter kom möjliheten att spruta in olika saker i huden för exempelvis rynkreduktion eller för att göra läpparna mer putande. Nästa steg var laser och liknande.

Skapar brännsår

Det senaste som är väldigt populärt nu är det som kallas plasmaljusbehandling. Vid den behandlingen använder man en plasmapenna som avger en slags elektrisk energi om man riktar den emot huden, utan att den har kontakt med huden. Pennan avger en blixt av plasmaljus som då skapar ett microlitet brännsår i form av en liten prick. Innan själva behandlingen utförs så bedövar man området med en kräm. När det område som ska behandlas är prickat så smörjer man in med en speciell eftervårdskräm och läkningen tar vid. Syftet med behandlingen är att strama åt eller krympa lös hud. Det går också att reducera elle helt ta bort rynkor och fina linjer för att på så sätt skapa hudföryngring. De vanligaste områden att behandla är runt ögonen. Oftast handlar det om att lyfta ögonlocken eller behandla den tunna huden under ögonen. Andra populära behandlingsområden är arga rynkan, rynkor i pannan, halsen, under hakan, kråksparkar, nasolabiallinjer och marionettlinjer. Det är dock inte bara mindre områden man kan behandla utan i stort sett alla områden som har rynkor eller lös hud. Det kan vara magen, dekolletaget, bristningar, armar eller ärr. Den lilla, korta belysningen av plasmaljus som huden får under behandlingen ger en inflammation i läderhuden som sedan gör att bindvävscellerna påbörjar en process att bilda nytt kollagen.

Tre månader till resultat

Tre månader till resultat

Tre månader till resultat

Huden består av ungefär 70 procent kollagen och när vi är barn så finns det full tillgång till kollagen vilket gör att vi då kan göra olika miner och grimaser utan att riskera några rynkor eller veck. Däremot minskar produktionen av kollagen i takt med att åldern stiger men nedbrytningen fortsätter i samma takt. Beroende på hur vad vår hud utsätts för så bildas mer eller mindre rynkor. Efter en behandling måste man använda eftervårdsprodukter tills prickarna fallit av. Även om man direkt efter behandling kan se en åtstramning av huden så är det först efter tre månader som man kan se slutresultatet. Oftast uppstår en svullnad direkt efter vilket så är en del i hudens läkningsprocess. När huden läker så startar kollagenproduktionen och det är den som tar tre månder.

Funkar inte på mörkhyade

Det finns dock en nackdel med behandling av plasmaljus, den kan bara utföras på ljushyade personer. Det beror på att melaninproduktionen kan störas, melanin är pigmentet som skapar vår hudfärg. Om melaninproduktionen blir störd kan startar endera en överproduktion eller så slutar produktionen helt av melanin. Det kan endera leda till mörkare elle vita fläckar som ärr efter behandlingen. Varför ljushyade personer klarar sig bättre är för att de inte produkcerar lika mycket melanin så melaninproduktionen tar väldigt liten skada.

Funkar inte på mörkhyade