Uppfinningar som förändrade världen

Glasögon

Det ligger i människans natur att uppfinna saker och hitta lösningar på vardagliga problem. Därför är det inte så konstigt att det finns en och annan uppfinning som mänskligheten inte klarar sig utan i dagens samhälle. Genom tiderna har det kommit ett flertal uppfinningar som har förändrat människors liv runt om i världen. Det finns några stora uppfinningsrika vetenskapsmän, så som Thomas Edison och Alexander Fleming som mänskligheten har mycket att tacka för.

Glasögon

Utan glasögon så hade det varit svårt i dagen läge med tanke på användandet av teknik eller annat sätt som människor behöver använda sin syn till. Det är svårt att egentligen avgöra vem som kom på uppfinningen med glasögon, men det första paret tillverkades dock på 1280-talet. När tryckpressarna blev uppfunna, ökades efterfrågan på glasögon eftersom folk ville kunna läsa.

Första glasögonen sattes direkt på näsan och under 1700-talet fick glasögonen skalmar. På 1900-talet kom de första vetenskapliga synundersökningarna och glaset började slipas för att brytningen av ljuset skulle ske på rätt sätt. Så att ljusets väg via näthinnan, synnerven och hjärnan skulle bli rätt, vilket gjorde att det gick att läsa utan att det blev suddigt.

Internet

En annan uppfinning som ingen i dagsläget skulle klara sig utan är internet. För de personer som har upplevt tiden innan internet, så känns det faktiskt otänkbart. De människor som är unga och aldrig har upplevt ett liv utan internet är det fullkomligt osannolikt att klara sig utan ett internet tack vare dagens IT-samhälle.

HTML – Hypertext Markup Language (Hypertext Markeringsspråk)

Allt började i USA då militären hade ett forskningsprojekt, en föregångare till dagen internet, under 1960- och 1970-talet. Därefter var ett flertal vetenskapsmän inblandade i utvecklingen och skapandet av webben och internetets alla funktioner. När HTTP HTML uppfanns, öppnades det upp en helt ny värld av webbsidor. Dessa sidor kunde vem som helst runt om i världen komma åt via sina datorer. I dagsläget så är internet en förutsättning för att hela samhället ska fungera.

Glödlampan

Thomas Edison uppfann glödlampan, men han var faktiskt inte ensam och framför allt inte den första att uppfinna det elektriska ljuset. I långa loppet så var det hans variant av själva glödlampan som var allra bäst och uppfanns år 1913. Edison genomförde åtskilliga experiment som hela tiden misslyckades. Till slut kom Edison fram, i samarbete med assistenten Joseph Swan, till att volframtråden som brann längst.

De glödlampor som det går att köpa i butiker är i princip identiska med den som Thomas Edison uppfann, men finns även i mer energisnålare varianter. Några av de typer av lampor som inte kräver lika mycket energi som en glödlampa är LED-belysning och lågenergilampor. Så tack vare Edison är det möjligt att vara vaken även efter mörkrets inbrott, vilket har påverkat människors sätt att leva väldigt mycket.

Spiken

Det är faktiskt svårt att tro att spiken skulle förändra runt om i världen så mycket som den har gjort. Forskare anser att spiken uppfanns omkring 2 000 år sedan, under romartiden, tack vare att människorna hade kommit på hur metaller skulle bemästras. Innan spiken uppfanns användes det trä för att sammanfoga saker och hus med, vilket tog mycket tid. Husen, lådor och andra saker som tillverkades av trä sattes, samman med geometriska komplicerade mönster. I dag finns det sannolikt ett flertal spik i princip alla hus.