Uppfinningar som förändrat vårt liv – Datorn

Uppfinningar som förändrat vårt liv – Datorn

Några av alla uppfinningar som dom flesta av oss troligtvis använder varje dag mer eller mindre är troligtvis denna ganska nya uppfinning som vi i denna del kommer skriva lite mer om, så häng med på en tur in i datavärlden.

Datorn

En dator är en maskin som tar in information och beräknar den på något sätt och utmatar ny information, det finns ingen ensam uppfinnare av den moderna datorn även om tankarna från den brittiska matematikern Alan Turing anses vara ytterst inflytelserika inom datorområdet. Det fanns sällsynta anordningar som kanske kan betraktas som datorer under antika epoker men mekaniska datoranordningar fanns på först på 1800 talet innan dom elektriska datorerna uppfanns under det 1900 århundrandet.

Dom första datorerna användes främst inom försvarsindustrin under 1940 talet för att beräkna ut hur man skulle skjuta bäst och för att kunna knäcka fiendens hemliga kodsystem och Sverige var faktiskt det fjärde landet i världen som utvecklade en dator 1950 och efter den kom den  så kallade Besk som betyder Binär Elektronisk Sekvens Kalkylator stod färdig för användning 1953 men dessa första datorer kallades matematikmaskiner och elektronhjärnor. Under 1950 växte långsamt fram en datorindustri men dessa datorer var främst för företag och myndigheter och det dröjde många år innan det även börjades att fokusera på datorer för hemmabruk, närmare bestämt någon gång på 1970 talet utvecklades datorer med mikroprocesser och dessa kunde göras klart mycket mindre än dom som hittills funnits på marknaden. Men dessa hade ganska lågt anseende och skulle dröja till mitten av 1980 talet innan Apple utvecklade datorer som var lätta att använda och till ett rimligt pris.

Utvecklingen av hemdatorer som främst speldator till arbetsstationer gick ganska snabbt under 1990, kanske främst med hjälp av uppfinningen av internet som gav datorn ytterligare användningsområden och nu blev även handdatorer ett fenomen som blev ett populärt alternativ till filofaxer, idag har många av dom funktionerna som fanns i hemdatorer och handdatorer integrerats i den nya tidens mobiltelefoner. 1990 ägde 11 procent av befolkningen i Sverige en hemdator och år 2010 hade den siffran växt till 91 procent och det finns idag fler datorer än människor i Sverige och i ett genomsnittligt hem på 2,5 personer finns det 2,8 datorer.

Mikroprocesstekniken

Mikroprocesstekniken

Mikroprocesstekniken

Dom senaste 20 åren har mikroprocesstekniken integrerats inom allt fler områden och föremål som vi använder oss av i vårt dagliga liv och många av dom drömmar om smarta vardagsföremål är idag verkliga då mikroprocesstekniken har blivit mindre, mer avancerad och billigare och vi hittar idag denna teknik ibland annat telefoner, dammsugare, bilar, flygplan, leksaker med mera. Det har till och med funnits försök med produktlanseringar som det intelligenta hemmet eller det internetuppkopplade kylskåpet men dessa har inte ännu lyckats få någon större genomkraft. Troligtvis kommer vi inom en snar framtid att få se bilar som kommer vara helt datorstyrda och det är kanske lätt att glömma bort hur mycket vi använder och litar på datorer dag efter dag i vårt liv då många av de saker vi tar för givet i världen inte skulle kunna fungera utan denna uppfinning som radikalt förändrat människors liv bara dom senaste 30 åren.