Uppfinningar som förändrat vårt liv – Glödlampan

Uppfinningar som förändrat vårt liv – Glödlampan

Hej igen och välkomna tillbaka till vår serie om uppfinningar som förändrat vårt liv och denna gång tar vi en titt på en uppfinning som hjälpt till att lysa upp vår tillvaro till det bättre och troligtvis även lite säkrare.

Glödlampan

Om det finns en sak gemensamt med dom uppfinningar som vi delar med av oss i denna serie så är det så att ingen av dessa geniala uppfinningar kom som en blixt från klar himmel till en genial uppfinnare. Varje uppfinning är uppbyggd genom stegvisa förbättringar av tidigare konstruktioner och den person som vanligtvis är associerad med en uppfinning är den första personen som gjorde den kommersiellt genomförbar och så är även fallet med glödlampan. Om jag säger glödlampa så tänker säkert många av er av det var en uppfinning av Thomas Edison men historiker säger idag att innan Edison utvecklade sin glödlampa fanns det 22 olika personer som arbetade med att ta fram en form av glödlampa och samtidigt med Edison arbetade även Joseph Swan i Storbritannien för att ta fram en glödlampa och även senare bildade dessa två uppfinnare tillsammans företaget Ediswan efter att Edison förlorat i ett rättsmål mot Swan som ansågs ha patenterat sin ide först.

Glödlampan

Glödlampan

Historiker drar slutsatsen att Edison version kunde överträffa de andra på grund av en kombination av tre faktorer, ett effektivt glödande material, ett högre vakuum än andra kunde uppnå med hjälp av Sprengel pumpen och ett högt motstånd som gjorde kraftfördelning från en centraliserad källa ekonomiskt genomförbar. Här är det kanske värt att nämna att Swan hörde talas om Edisons experiment med Sprengel pumpen och efter att provat själv och sett fördelarna ansökte han om patent före Edison och på bilden ovan ser ni till vänster Swans glödlampa och till höger Edisons.

Lampan själv fungerar genom att överföra elektricitet genom en tråd med hög resistens som kallas glödtråd och avfallsenergin som skapas av motståndet utvisas som värme och ljus. Glaslampan omfattar filamentet i vakuum vilket förhindrar förbränning och Edison lyckades i sina experimentet att utveckla och förbättra glödlampan från att i början lyst 13 timmar till 1200 timmar.Du kanske tror att glödlampan förändrade världen genom att låta människor arbeta på natten eller på mörka platser och i viss mån gjorde den det men det fanns redan relativt billiga och effektiva gaslampor på den tiden men det var faktiskt den infrastruktur som byggdes för att ge el till alla hem och företag som förändrade världen och idag är vår värld fylld med drivna enheter som vi kan ansluta nästan var som helst och detta kan vi tacka Edison och glödlampan för. Idag är glödlampan en produkt som inte längre kommer vara tillåten efter ett beslut i EU och succesivt kommer att fasas ut och ersättas av halogenlampor, lysrör och LED- belysning för att kunna spara energi och pengar men glödlampan och Edison kommer ändå ha en plats i våra historieböcker för evigt som en uppfinning som förändrade människors liv över hela vår planet.