Uppfinningar som förändrat vårt liv – Internet

Uppfinningar som förändrat vårt liv – Internet

 

Hej och välkomna tillbaka till ännu en del av vår serie om uppfinningar som förändrat våra liv och i denna del tar vi en titt på en ganska ny uppfinning som radikalt förändrat våra liv dom senaste 30 åren.

Internet

Ett närverk av datorer som täcker hela planeten gör det möjligt för människor att få tillgång till nästan all information som finns någonstans i världen när som helst. Dess effekter på affärer, kommunikation, ekonomi, underhållning och till och med politik är djupgående. Internet kanske inte har förändrat världen lika mycket som plogen men det är förmodligen i nivå med ångmaskinen eller bilen.

Historia

DARPA (Defense Advanced Resarch Projects Agency), USA:s militär för forskning och utveckling skapade ARPANET i slutet av 1960 talet och detta nätverk av dator till dator-anslutningar var avsett för militär och akademisk forskning. Andra datanät började korsa världen under dom närmaste åren och i slutet av 1970 talet hade datatillverkare skapat ett enda protokoll, TCP/ IP som skulle tillåta datorer i vilket nätverk som helst att kommunicera med datorer i andra nätverk. Detta var i huvudsak födelsen av internet men det tog tio år eller så för olika nätverk i världen att anta det nya protokollet som gjorde internet verkligen globalt.

Internet

Internet

7 april 1983 är det datum som det första e-postmeddelande togs emot i Sverige men under 1980 talet var det främst universiteten som stod för internetets utveckling i landet då skolor kopplades tillsammans i ett nätverk och lät studenter och forskare att skicka dokument och meddelanden. Det var främst under 1990 talet som World Wide web blir verklighet då Tim Berners Lee skapar systemet med URL och länkar så att systemet sitter ihop, den första webbplatsen lanserades för forskningscentret CERN i Schweiz 1991 och finns än idag.  1994 var ett nyckelår i utvecklingen då staten satsade en miljard på teknik till skolor med KK stiftelsen samt IT-kommissionen bildas och det lanseras en rad olika projekt med fokus på digitala satsningar och Aftonbladet blir den första svenska tidningen med egen hemsida detta år. Algonet startar även upp sin verksamhet detta år med förhoppningar om att snart ha 400 privatkunder och mycket snabbt fick dom mycket mer än så och man fick till och med sluta att ta emot nya kunder för att inte nätet skulle bli överbelastat vilket det ändå blev allt som oftast. Den dåvarande kommunikationsministern Ines Uusmann blev känd för att ha sagt att internet är en fluga men i själva verket sa hon att’’ Jag vågar inte ha någon alldeles bestämd uppfattning men jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet. […] Att sitta och surfa på nätet tar en himla massa tid. Vad är det bra för? […] Det kanske är så att det är något som vuxit upp nu. Alla pratar om internet men kanske är det övergående och sedan blir inriktningen mer specificerad.’’.

När vi ser hur vi idag använder internet kan vi lugnt säga att Ines hade fel i sina tankar om internets framtid då vi idag spenderar mer tid med vårt surfande än någonsin tidigare då i alla fall jag skickar och tar emot hundratals email dagligen, sköter mina bankaffärer, har kontakt med vänner och bekanta på sociala sidor som Twitter eller underhåller mig med filmer och roliga spel flera timmar om dagen och sist men inte minst när jag kollar in alla nyheter från våra svenska tidningar.  Trots att det redan finns ett internetmuseum med historien om internets unga ålder och utveckling så kan vi med säkerhet säga redan efter drygt 30 åt att internet har förändrat människans liv och sättet som vi umgås idag genom sociala sidor och applikationer som ger oss möjligheter att göra nästan allting med ett enkelt klick på en knapp på telefonen eller datorn och internet har blivit så populärt att dom 4 294 967 296 unika IP adresserna som finns snart inte kommer att räcka till men vi kan vara lugna då IPV6 med 340 sex tiljoner adresser finns redo att användas när det händer.

2010 använde 92% av alla svenskar internet och det är redan många av oss som är beroende av flöden på olika sidor som Facebook, Twitter eller Instagram och precis som med alkoholmissbruk finns det hjälp att få av till exempel internetakuten för den som tror sig behöva hjälp med sitt missbruk. Internet är en sådan kraftfull uppfinning att vi nog bara har börjat se effekterna det kommer att få på världen. Möjligheten att sprida och rekombinera information med sådan effektivitet kan påskynda den takt som ytterligare förändringar i världsförändringar skapas. Samtidigt fruktar vissa att vår förmåga att kommunicera, arbeta, spela och göra affärer via Internet bryter ner våra band till lokala samhällen och gör att vi blir socialt isolerade. Liksom varje uppfinning kommer det goda eller det sjuka det kommer att komma ifrån hur vi väljer att använda den.