Uppfinningar som förändrat vårt liv, mikrovågsugn

Uppfinningar som förändrat vårt liv, mikrovågsugn

En av de uppfinningar som vi kanske ofta tar för given, men som förändrat ens liv till ett mycket behagligare sådant är utan tvekan mikrovågsugnen. Vare sig det gäller att värma kaffe, choklad eller värma gårdagens rester till middagen så sparar denna elektroniska apparat tid och arbete dagligen. Vad man kanske inte tänker på är att det går att göra mycket mer med denna maskin än vad den används till för de flesta. Det går att koka potatis, steka bacon, rosta nötter och göra chips. Det går till och med att göra torrt bröd fräscht igen och det går även att desinficera disktrasor. Mycket kan med andra ord göras men då maskinen varit med oss en lång tid nu så tar vi den oftast för given. Idag finns ett stort utbud med många varianter att köpa och det går till och med att få en för under tusenlappen.  

Historia

Mikrovågsugnen kom till mer eller mindre av en slump eller åtminstone en oväntad händelse. Historien går ända tillbaks till mitten på 1900-talet och Maine, USA, där ingenjören Percy Spencer jobbade med andra forskningsuppdrag för företaget Raytheon. Spencer arbetade egentligen med utvecklig av elektroniska prylar för krigsmakten. När han arbetade med en påslagen radar så upptäckte han att hans choklad smälte. Upptäckten gjorde att han medvetet fortsatte att försöka värma mat med mikrovågor.

mikrovågsugn idag

För detta konstruerades en låda då detta gjorde effekten större. Företaget Raytheon ansökte om patent på mikrovågsugnen 1945. Efter krigsslutet fanns det ett behov för företaget att sadla om till mer vanliga applikationer. Det dröjde dock två år tills den kom ut på marknaden för vanligt folk och när den väl gjorde det så var det en stor kolloss på nästan två meter och 340 kilo. Den var dessutom dyr, konsumerade mycket el och krävde vattenkylning. På mitten av 50-talet så kom modeller som var mer hanterbara för den vanlige konsumenten och tio år senare så introducerades det en roterande platta att ställa tallriken på.

60-talet var också den period då mikrovågsugen fick ett genombrott kommersiellt och de första populära hemvarianterna lanserades. Framåt 70-talet så hade mikron blivit så populär att den var en naturlig del av de flesta kök inom i-landssfären.

Funktion

Mikrovågsugnen fungerar genom att mikrovågsstrålning penetrerar maten från alla håll. De vattenmolekyler som finns i maten regerar på strålningen genom att absorbera den och då skaka. Dessa skakningar orsakar värmen som värmer maten. Då det heter strålning så har det länge funnits en oro att detta skulle kunna påverka människors hälsa negativt likt annan strålning. Bland annat WHO har dock tillbakavisat detta och anser att det inte finns skäl att oroa sig. Stora mängder mikrovågsstrålning är liksom annan strålning riskfylld men om man använder sin mikro som det är tänkt så utsätts man endast för minimala mängder som är väl under vad som kan betraktas som skadligt. Den enda reella risken är brännskador då det som tillagas kan bli extremt varmt. Dessutom bör man inte använda tallrikar och dylikt som innehåller metall då mikrovågsstrålningen inte kan gå igenom dessa.