Uppfinningar som förändrat vårt liv, tvättmaskinen

Uppfinningar som förändrat vårt liv, tvättmaskinen

Det finns många uppfinningar som har förändrat våra liv till det bättre. Uppfinningar som helt enkelt gjort våra liv enklare att leva och ett bra exempel på det är tvättmaskinen. Att tvättmaskinen inte alltid har funnits kan idag nästan låta lite skrämmande eftersom den idag är en så naturlig del av vardagen men det fanns såklart en tid där man var tvungen att tvätta sina kläder för hand, en betydligt svårare tid att leva i med andra ord. Den första moderna tvättmaskinen vilket var en tunna som snurrade tvätten uppfanns nämligen inte fören 1851.

Tvättmaskinens historia

Tvättmaskinens historia

Det finns naturligtvis många bra uppfinningar men det är inte speciellt många uppfinningar som har haft så stor betydelse i att göra vardagen enklare som tvättmaskinen. Innan tvättmaskinen var det nämligen inte helt enkelt att få kläderna rena eftersom det både var ett hårt arbete att tvätta och tog lång tid. Det var inte ovanligt att det tog flera dagar att tvätta eftersom det var ett så tungt arbete som dessutom alltid behövde göras för hand. Att tvättmaskinen tillslut uppfattas var alltså något som skulle förändra vardagslivet för all framtid. Den första tvättmaskinen uppfanns redan i slutet av 1700-talet och var byggd av trä.

I början av 1900-talet började nämligen historia skrivas när den första elektriska tvättmaskinen äntligen uppfanns av den amerikanske ingenjören Alva John Fisher. Till en början så såldes maskinen nästan enbart i USA och det var inte fören efter kriget som tvättmaskinen hade stort genombrott även i Europa. Att maskinen nu var elektriskt gjorde arbetet med att tvätta väldigt enkelt i jämförelse med hur processen att få kläderna rena hade sett ut innan. Elektriciteten skulle nämligen göra så att det var möjligt för vattnet att pressas ut och dessutom kunde kläderna plötsligt torkas med hjälp av centrifugering vilket naturligtvis gjorde att hela arbetet kändes hur smidigt som helst mot hur det hade varit innan. Det är sådant som känns så självklart idag men som såklart inte var lika självklart förr i tiden.

Det var däremot inte en modern tvättmaskin och långt ifrån de tvättmaskinerna man är vana med att se i var och vartannat hem idag. Maskinerna som fanns på slutet av 1700-talet var man nämligen tvungen att veva för hand men tiderna skulle snart förändras även fast det förstås skulle dröja ett litet tag fören det skulle vara enkelt att tvätta. Det var uppfinnaren James King som 1851 uppfann den första moderna tvättmaskinen vilket var en tunna som snurrade kläderna. 1858 uppfann sedan Hamilton Smith den första roterande tvättmaskinen men det skulle behöva bli 1900-tal fören det riktiga stora genombrottet för tvättmaskinen kom och vardagslivet skulle aldrig mera vara sig likt.

Det har såklart hänt mycket sedan den första tvättmaskinen lanserades och idag finns det mycket smarta och moderna tvättmaskiner som finns där för att vardagen ska kännas enkel. Att tvättmaskinen finns för att förenkla vardagen är något som idag anses som en självklarhet men som med alla uppfinningar så finns det en historia att berätta.