Uppfinningar som har förändrat våra liv del 1

Uppfinningar som har förändrat våra liv del 1

Det finns flera uppfinningar som påverkar våra liv dagligen.  Hur skulle vår vardag se ut utan elektricitet? Hur skulle vi ta oss till någonstans utan en bil eller buss? Det är fascinerande att tänka på hur sårbara vi egentligen är utan vissa uppfinningar som vi idag tar för givet. Idag har var och varannan människa en smartphone och alla dess funktioner den har. Men bara för ca 20 år sedan var det inte många som hade en mobiltelefon, idag skulle få klara sig utan sin telefon. 

Tiderna förändras   och vi med dom, lyckligtvis finns det människor därute som dagligen försöker att underlätta våra liv. Att tänka sig sjukvården utan penicillin eller en pacemaker ses som något omöjligt idag. I Sverige startar det ca 35 000 företag årligen, vissa för att underlätta vår vardag. Det som vi ser som omöjligt idag kanske blir vår vardag imorgon. Mänskligheten har tagit fram flera tusen olika uppfinningar som har förändrat vår vardag och förhoppningsvis gjort våra liv enklare. Men det finns några som verkligen sticker ut som kommer presenteras här nedan och som förtjänar extra uppmärksamhet. 

Tre viktiga uppfinningar

Glödlampan

Kan man ens föreställa sig en dag ut el? Väldigt svårt men också en tankeställare om hur sårbar vår vardag är. Glödlampan förändrade världen när den presenterades på 1800-talet. . Det är omdiskuterat vem som egentligen uppfann glödlampan men Thomas Edison var kanske den som presenterade den slutgiltiga glödlampan och den man har använt sedan dess. Innan hade man använt sig av fotogen och andra medel men med glödlampan förändras vardagen för miljoner människor. Glödlampan var dock något för dom extremt rika till en början men blev med åren något som dom flesta människor kunde ta del av. 

Penicillinet

1928 upptäckte biologen Alexander Fleming penicillinet av en ren slump. Fleming hade tidigare studerat soldater som hade blivit sårade i krig och drömde om att hitta ett sätt att stoppa bakterier och förhindra att många människor dog. Fleming var känd för att inte vara ordningsam och lämna ofta sitt laboratorium rätt stökigt. Efter att ha studerat bakterier hade han glömt att städa undan och äkte iväg på semester. När han väl kom tillbaka till sitt laboratorium upptäckte han då att man kunde isolera bakterierna och på så sätt döda dom. Tack vare Fleming har miljoner, kanske miljarder med människor överlevt och idag skulle en värld utan penicillin vara omöjlig. 

Internet 

Internet 

Internet var från början ett kommunikationsmedel som den amerikanske militären använde sig av men man såg ganska snabbt att denna kommunikation skulle kunna användas av alla människor vilket den också gör idag.Visst kan man tycka att det finns andra viktiga uppfinningar men internet har blivit en stor vardag i våra liv. Idag sköts det mesta genom internet  ,betala räkningar, boka semestern, boka tid hos doktorn, skicka mejl, kontakta vänner osv. Internet har förenklat vår vardag ur nästan alla plan. Man skulle kunna skriva en bok i detta ämne men enkelt förklarat så har internet förenklat våra liv till att var och vararna människa har tillgång till så pass mycket information genom sin dator eller smartphone vilket gör våra liv enklare.