Vad är en uppfinning

Vad är en uppfinning

En värld utan uppfinningar och uppfinnare, utan exempelvis glödlampan, bilen, penicillin, skruvmejseln eller elektricitet, det går helt enkelt inte. Vissa av uppfinningarna har haft större betydelse än andra men faktum är att människan helt enkelt alltid lärt sig nya saker, och strävan efter att förbättra har alltid funnits där. Människan skulle helt enkelt vara ett utdöende släkte om inte uppfinningar funnits. Men vad är egentligen en uppfinning? Och vem benämner dem? Och hur ska man göra om man uppfinner något fenomenalt bra? kan vem som helst uppfinna?

Sverige, uppfinningar och världen

Svenska uppfinnareföreningen, grundad av Samuel August Andreé, som också är känd som ballongfararen, är världens äldsta och grundades redan år 1866. Föreningen finns till för de innovatörer och uppfinnare som känner att de behöver lite extra stöttning, coachning och hjälp med allt ifrån uppstart till en färdig ide. Kanske har många svenska uppfinnare haft dem till hjälp under processens gång med alltifrån tanke till ide, färdig ide och patent.

Svenska uppfinnare är välkända över hela världen och många uppfinningar används än idag, varje dag någonstans i världen. Alfred Nobel, en av våra äldsta och kändaste uppfinnare är mest känd för att på både gott och ont ha uppfunnit dynamiten redan 1866, och därefter testamenterade bort hela sin förmögenhet till det som numera kallas för nobelstiftelsen. Men kanske hade man ingen aning om att Maria (Ninni) Kronberg uppfann torrmjölken 1937 och med det banade väg för barnmatsföretaget Semper. Kanske visste man heller inte om att Waldemar Jungner skapade sig ett namn i och med att han lyckades uppfinna ett laddningsbart batteri år 1899.

Totalt sett så ligger svenska uppfinningar i topp och vi är relativt unika med tanke på hur liten befolkningsmängd vi har och har haft i landet. Numera är det dock tyvärr mycket svårare att få ut sin produkt på marknaden. I Sverige satsas nämligen i princip minst med pengar i EU vilket förmodligen har påverkat många människors nytänkande. Detta har också lett till att uppfinningar numera är något som främst uppmuntras på universitet och högskolor och uppfinningar på individnivå, så kallade fristående uppfinnare inte är så vanliga längre.

Vad är då en uppfinning?

Vad är då en uppfinning?

En uppfinning kan i korta och enkla ordalag beskrivas som ”ett nytt tekniskt föremål” och innebär i princip att allt tekniskt som människan använder och som inte har uppkommit naturligt är just en uppfinning. Det är viktigt att komma ihåg att en uppfinning nödvändigtvis inte behöver komma till användning utan det är helt enkelt en ny teknisk produkt. Många uppfinningar blir kanske inte revolutionärt livsomvälvande för andra och många patenterade uppfinningar har floppat. Men när en uppfinning slår och blir till nytta för andra så pratar man om att uppfinningen blivit en innovation. Det är också en innovation som man kan tjäna pengar på och detta är det allra svåraste, nästan alla människor kan uppfinna något. Frågan är om man kan uppfinna något nytt, något innovativt och något som man kan tjäna en liten hacka på. Det är den absolut största utmaningen.